Kretskortskursen

Vi arrangerar en kretskortkurs som ges varje år (oftast på våren, men kan variera). Kursen är gratis för medlemmar men kostar 50 kr för övriga.

Du får bygga ett kretskort från grunden. Du börjar med att bestämma dig för vad du vill bygga. Om du inte har något eget projekt så har vi har två färdiga föreslag; en blink-blink (lätt) eller en AVR-programmerare (svår).

När du bestämt dig för vad du vill göra så börjar du med att designa kretskortet i datorn. Du får koppla ihop komponenterna och placera ut dem på kortet.

När kursen ges är det två kvällspass inplanerade där medlemmar i XP-el finns på plats för att hjälpa till. Man kan även ladda hem Eagle och jobba på designen hemma om man inte hinner bli klar på de planerade passen. Det rekommenderas därför att du tar med ett USB-minne så att du lätt kan ta hem dina filer.

När du är klar med designen kommer det roliga: du får nu etsa ditt kretskort och börja löda! Du bokar ett pass med ordförande och inbefinner dig på XP-el på avtalad tidpunkt. Där finns det medlemmar som hjälper dig med tillverkningen (se bilder nedan).

Systemteknik sponsrar kursen med lokaler och material. Vi tackar för samarbetet. Om du tycker kretskortkursen var rolig så rekommenderas kurserna Elektronik och Elektronik II.

Kommande kurstillfällen

[eme_events category=7]

Instruktioner KiCAD – LED dimmer

Kommer snart

Instruktioner Eagle – LED dimmer

Här finns en .zip fil som innehåller allt man behöver för att komma igång med att cadda LED dimmern i Eagle: LEDDimmer

Annars så har man instruktionerna här: Instruktion

Instruktioner – OLD

Här är länkar till instruktionerna vi använder i kursen om du vill smygbörja hemma.
Handledning
Installation av Eagle
Hur du gör ditt schema i Eagle
Hur du bygger DC-pluggen
Hur du gör din layout i Eagle
Hemetsning
Blink-blink schema

Om du vill ge dig på AVR-programmeraren behöver du även läsa dessa dokument.
AVR-programmerare
Schema