Kretskortskursen

XP-el arrangerar en kretskortkurs årligen, som oftast tar plats under våren. Kursen är gratis för medlemmar men kostar 50kr för övriga studenter/personal vid LTU.

Under kursens gång kommer du att få bygga ett kretskort från grunden. XP-el tillhandahåller två färdiga föreslag; en blink-blink (lätt) eller en AVR-programmerare (svår). Det är såklart helt OK att genomföra ett eget lödprojekt, och få hjälp med det.

När du bestämt dig för vad du vill göra så börjar du med att designa kretskortet i digitalt. Du kommer att få lära dig att koppla ihop komponenterna och placera ut dem på kretskortet.

Kursen berstår av två inplanerade kvällspass där erfarna medlemmar i XP-el finns på plats för att hjälpa till. Det är starkt rekommenderat att man laddar hem mjukvaran Eagle CAD och arbetar på designen hemma, om man misstänker att man inte hinner bli klar med designen på de två kvällspassen. XP-el rekommenderar att du tar med ditt projekt på ett USB-minne så att du lätt kan transportera ditt projekt från XP-el och hemmet.

När du är klar med din design så kommer det roliga; du kommer då få etsa ditt kretskort och börja löda! För etsning så bokar du ett pass med ordförande och inbefinner dig på XP-el vid avtalad tid. Det kommer att finnas medlemmar som hjälper dig med tillverkningen (se bilder nedan).

Kretskortskursen är ett sammarbete mellan Systemteknik och XP-el, där Systemteknik tillhandahåller lokaler och material och XP-el tillhandahåller kursinstruktörer och läsmaterial. Om du tycker att kretskortkursen var intressant så rekommenderas kurserna Elektronik och Elektronik II.

Kommande kurstillfällen

[eme_events category=7]

Instruktioner KiCAD – LED dimmer

Kommer snart

Instruktioner Eagle – LED dimmer

Här finns en .zip fil som innehåller allt man behöver för att komma igång med att cadda LED dimmern i Eagle: LEDDimmer

Annars så har man instruktionerna här: Instruktion

Instruktioner – OLD

Här är länkar till instruktionerna XP-el använder sig utav i Kretskortskursen om du vill smygbörja hemma:

Handledning
Installation av Eagle
Hur du gör ditt schema i Eagle
Hur du bygger DC-pluggen
Hur du gör din layout i Eagle
Hemetsning
Blink-blink schema

Om du vill ge dig på AVR-programmeraren rekommenderar vi starkt att du även läser dessa dokument:

AVR-programmerarschema